21
aug.

10 pasi pe care sa-i urmezi atunci cand planifci sa-ti amenajezi locuinta singur!

Noi incurajam creativitatea si chiar o spunem direct “nu tot timpul ai nevoie de un designer de interior pentru amenajarea casei tale!”. O poti face si singur, tocmai de aceea iti descriem cativa pasi pe care sa-i urmezi atunci cand planifci sa-ti amenajezi locuinta singur!

1. Măsoara atent camera

Pentru început, efectuați măsurătorile camerei și marcați-le pe un plan al încăperii. Adaugați formele mobilierului, astfel încât să le găsiți cea mai bună așezare în cameră. Acest lucru vă va oferi o idee despre zonele care vor fi cele mai circulate.

2. Identificati cea mai bună sursă de lumină naturală

Dacă nu dispuneți de ferestre mari în cameră, gândiți-vă la locuri unde puteți instala surse artificiale de lumină.

3. Folositi-vă de obiecte

Ar trebui să faceți planul de design interior în jurul obiectelor tale. Mobilierul și parchetul au un cuvânt important de spus în alegerea decorului. Dacă sunteți în căutare de idei, folositi platforme precum Houzz unde veti gasi milioane de fotografii pe care se la puteti folosi pentru inspiratie.

4. Alegeti logic culorile

Un pas important este alegerea culorilor pe care le vreți în cameră. În general, este de preferat să vă limitați la trei.

5. Folositi mostre ale culorilor dorite

Strângeți mostre ale culorilor pe care le folosiți pentru a vă imagina mai bine decorul general al camerei. Luați în calcul mobilierul, perdelele, pereții, podelele și ușile.

Câteva fotografii ale camerei vă vor ajuta să vizualizați și mai bine felul în care vor funcționa împreună toate aceste elemente.

6. Începeti cu peretii

Indiferent dacă vreți să zugrăviți sau să tapetați pereții, aceștia vor da tonul culorilor din cameră. Le puteți lăsa într-un alb sau gri neutru pentru a scoate în evidență alte culori din încăpere.

Aveți grijă să nu accentuați culorile pereților prea mult, pentru a nu strica echilibrul cromatic al camerei. Optați pentru un finisaj mat al zugrăvelii, deoarece ascunde mai ușor micile defecte.

Dacă vreți să faceți camera să pară mai mare, optați pentru o culoare vie și clară. Mai mult volum este dat și de contrastul dintre pereții colorați și un tavan alb.

Pentru un efect de profunzime, vă puteți folosi de lumina din cameră, printr-un contrast cromatic cu peretele pe care cade lumina.

7. Alegeti podeaua

După ce ați ales culorile pereților, e timpul să vă concentrați atenția asupra podelei. 

Ca un sfat general, încearcați să alegeți o textură și un model de parchet care să contrasteze cu pereții. Un parchet cu două tonuri mai deschis sau mai închis decât pereții ar trebui să fie suficient.

Nu uitați să luați în considerare felul în care lumina naturală interacționează cu podeaua. Un parchet laminat va avea un efect diferit față de un parchet mat.

8. Distribuiti util si logic mobila

După ce ați creat decorul general, poziționați obiectele de mobilier. Încearcați mai multe combinații pentru a afla care funcționează cel mai bine.

Nu aglomerați prea mult spațiul și luați în calcul echilibrul cromatic. De exemplu, un tablou și un covor pot adăuga acel 5% de culoare care dă personalitate unei camere.

Nu uitați că perdelele sunt foarte importante pentru ansamblul vizual al încăperii. Vă puțeti folosi de ele pentru a influența nivelul de lumină din cameră.

9. Prioritizati lumina artificială

Lumina joacă un rol foarte important într-o locuință – modelând spațiul în cursul zilei. Cum luminile suspendate par să îngusteze spațiul, folosiți-vă cu atenție de ele în zonele unde lumina naturală pătrunde mai greu.

Nu uitați să includeți în plan prize și surse de lumină. Când instalați becurile, experimentați cu mai multe tipuri. Puteți adăuga întrerupătoare care cresc sau scad intensitatea luminii, pentru ambianțe diferite, în funcție de starea dumneavoastră de spirit.

Spoturile de lumină prinse în tavan oferă o lumină mai blândă și mai directă. Pot evidenția un obiect de mobilier, cum ar fi o masă din încăpere.

10. Definiti-vă propriul stil

Chiar dacă țineți cont de sfaturi, stilul trebuie să vă aparțină. Experimentați și reevaluați toate etapele decorării locuinței tale. Doar așa vă vei forma un ochi pentru designul interior. Internetul este o sursă inepuizabilă de sfaturi. Folosiți-vă de el pentru inspirație!

Daca ai totusi intrebari sau nelamuriri sau crezi ca nu te vei descurca singur, nu ezita sa ne contactezi! Iti stam la dispozitie.